Браншовите сдружения в сектор Транспорт“ и Спедиция“ са подготвили писмо до

...
Браншовите сдружения в сектор Транспорт“ и Спедиция“ са подготвили писмо до
Коментари Харесай

Превозвачи с писмо до премиера заради тол системата, готови са и на протест

Браншовите сдружения в бранш „ Транспорт “ и „ Спедиция “ са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов, с което желаят от него подпомагане по най-проблемните моменти към идното въвеждане на тол системата в България.

„ Подкрепяме въвеждането на тол системата в България, само че желаеме това да стане при действителни правила и прецизно обосновани цени “, съобщи на специфична конференция Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи. Представители на браншовите сдружения на превозвачите организираха среща с медиите на тематика „ Транспортният бизнес за обществено обективни и транспарантни тол такси “, а повода за нея станаха предстоящите проби на тол системата, които Министерство на регионалното развитие ще започва на 15 май. Към средата на август пък се чака системата да проработи напълно.

„ Досега никой от Министерство на регионалното развитие не даде изясненост по какъв метод ще бъде построена и по какъв начин ще действа тъкмо тази система “, акцентира още Йордан Арабаджиев.

За да онагледят своите терзания, от сектора бяха поканили IT експерта Мартин Димитров, който е и експерт в региона на тол системите. Пред всички присъстващи той изясни, че българската система ще бъде основана на GPS позициониране, което я прави една от най-модерните в света. Има обаче и една измама. За да действа тя, би трябвало да бъдат изградени 420 броя портални рамки на избрани места в страната. За задачата е планувано да бъдат построени 100 нови, а съществуващите 320 преброителни пункта на АПИ да бъдат преоборудвани.

„ Те снимат регистрационния номер на транспортното средство и дефинират размера и тежестта на транспортното средство. Ако няма такива рамки обаче, всеки ползвател на пътната мрежа може да реши дали да заплати или не, а българската държава няма да има метод, по който да го санкции “, изясни Мартин Димитров.

Според превозвачите обаче към момента такива рамки няма, а те показват безпокойство, че това може да докара до действителен риск от настъпване на безпорядък при работата на системата.

„ Настояваме да бъде налична цялата инфраструктура, тогава тестово да се започва системата. Искаме още даване на пътна карта за тези рамки, с цел да е ясно на транспортния и спедиторския бизнес къде ще са разположени те и по какъв метод ще се прави контролът “, акцентира още Йордан Арабаджиев.

От сектора насочиха и други претенции. Те упорстват тол системата у нас да обгръща единствено автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейските транспортни коридори, при обезпечени и различни безвъзмездни направления. Към момента се планува тя да заема 55% от пътната мрежа у нас. Превозвачите упорстват още и за цялостна бистрота на разноските за поддръжка, за събирането и разходване на сумите от тол таксите, а размерът на таксите да бъде съгласуван с Брутният вътрешен продукт на страната ни.

Сред настояванията им попада още опция за приемане на облекчения за опериращите на вътрешния пазар, които транспортират артикули от първа нужда – храни и горива за популацията.

Превозвачите са безапелационни в едно – не желаят формата им на общуването с държавното управление и управляващите да бъде посредством митинги, само че въпреки всичко са подготвени и на такива.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР